Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε άμεσους ελέγχους στην αγορά και απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στην χώρα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τονίζοντας ότι «το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο».
Ο Αλ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων, τονίζοντας πως «ανησυχούμε διότι βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά μπροστά σε αναζωπύρωση υγειονομικής κρίσης με έξαρση ιώσεων και κορωνοϊού», ενώ επεσήμανε πως «ιδίως με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργείται ξανά μία μεγάλη συμφόρηση και στα δημόσια νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να αδυνατεί να ανταποκριθεί».
Χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόσβαση στο φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία», στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές δικαιολογίες για διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων. «Για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή». Ενδεικτική των κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι η άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, στην οποία όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προχώρησε πριν από έναν χρόνο ο ΕΟΦ.
Τέλος, επεσήμανε πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».
Λουράντος: 44 χρόνια φαρμακοποιός δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος μίλησε σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση. «Είμαι 44 χρόνια στο επάγγελμα δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο» τόνισε.
Υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Από τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε αρχίσει να συζητάμε τις ελλείψεις. Στις 7 Ιανουαρίου 2022 εκδώσαμε Δελτίο Τύπου και λέγαμε ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «στις 24 Οκτωβρίου, με έγγραφό μας λέγαμε ότι 400 φάρμακα – και πρώτης ανάγκης – λείπουν από την ελληνική αγορά. Έχουμε εκδώσει πάρα πολλά δελτία τύπου, έχουμε στείλει έγγραφα, αλλά δεν ακούει κανένας. Αν δεν είχε πάρει διαστάσεις το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση κανείς δεν ασχολούνταν σήμερα».
Επίσης ανέδειξε την απουσία ελέγχων στην αγορά λέγοντας ότι «οι παράλληλες εξαγωγές διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο» και αναρωτήθηκε «ποιος τις έλεγξε αυτές τις εξαγωγές; Πώς έγιναν;». Άφησε δε αιχμές για τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ λέγοντας ότι «λείπουν και φάρμακα του ΙΦΕΤ, που έπρεπε να τα φέρει για να καλύψει τις ελλείψεις. Ο ΕΟΦ και εκ της φύσεως του εκ του νόμου έχει προτεραιότητα να καλύπτει την αγορά όταν υπάρχει έλλειψη. Εγώ δεν βλέπω να το κάνει».